ევროპული საუზმე: ეტიკეტი და რას უნდა ველოდოთ

ევროპული საუზმე: ეტიკეტი და რას უნდა ველოდოთ

მოგზაურობის ნაწილი სხვა კულტურის ჩვევებსა და ტრადიციებს მოიცავს. არ აქვს მნიშვნელობა ღირსშესანიშნაობებს ხედავთ, თქვენ უნდა იცოდეთ როგორ ნავიგაცია ევროპაში კულინარიული პერსპექტივიდან. თითოეულ ერს აქვს განსაკუთრებული, როდესაც საქმე ეხება სამზარეულოს, მაგრამ მთლიანობაში ევროპას აქვს გარკვეული კულინარიული უცნაურობა.

ამ სტატიაში ჩვენ განვმარტავთ ევროპაში საუზმის დეტალებს. ეს მოიცავს როგორც დროს, ასევე შინაარსს, ასევე ზოგად ეტიკეტს.

როდის ემსახურება საუზმე ევროპაში?

ერთი გზა, რომლითაც საუზმე ბევრისთვის ნაცნობი იქნება, არის დრო, რომელსაც ის ემსახურება. საუზმე ევროპაში ჩვეულებრივ ემსახურება დილის 07:00 საათიდან 09:30 საათამდე, შეიძლება დაგჭირდეთ კონკრეტული მომსახურების დროის შემოწმება, თუ სასტუმროში ან საწოლში და საუზმეზე დარჩებით. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ეს ის დროა, როდესაც რესტორნებისა და კაფეების უმეტესობა საუზმეს მოემსახურება.

დილის 10:00 საათზე იწყება ბრანჩის მომსახურება. ეს არის გულიანი კვება, საუზმესა და ლანჩს შორის ნახევარი. თუმცა, თუ გსურთ ჭამა ადრე, შეიძლება ჰქონდეს მსუბუქი ან მძიმე კვება. მომსახურების ზუსტი დრო დიდწილად მოდის იქ, სადაც იღებთ საუზმეს და სად ხართ კონტინენტზე.

რას შეიძლება ველოდოთ ევროპული საუზმედან?

საუზმეზე, რომელსაც მიიღებთ, დიდწილად დამოკიდებულია კულტურულ ნორმებზე. სამხრეთ და დასავლეთ ევროპა უფრო მსუბუქია, "კონტინენტური" საუზმე. ეს არის ნორმა საფრანგეთში, ესპანეთსა და პორტუგალიაში.

თუ გსურთ უფრო ექსტრავაგანტული დილის კვება, ჩვენ გირჩევთ მიხედოთ ჩრდილოეთ ევროპას, განსაკუთრებით სკანდინავიურ ქვეყნებს. ეს ხშირად უფრო კალორიული მკვრივი და არომატის მკვრივი კვებაა.

აღმოსავლეთ ევროპის საუზმე არის შუა საფუძველი ორს შორის. ვარიანტები უფრო მრავალფეროვანია, ვიდრე კონტინენტური საუზმე, მაგრამ ნაკლებად ფართო, ვიდრე ჩრდილოეთ ევროპის საუზმე. მიუხედავად ამისა, ქვემოთ მოცემულია გადამწყვეტი საუზმეების უმეტესობა, რომელსაც შეხვდებით.

საუზმის ჭამის დღე ასევე ცვლის რა სახის კვებას იღებთ. ხშირ შემთხვევაში, სამუშაო დღის საუზმე უფრო მსუბუქი და მარტივია. ეს ასეა, რომ მათ, ვინც სამსახურში დგება, ან მოგზაურობას შეუძლია ამის გაკეთება თავშეკავებული. შაბათ-კვირას არის, როდესაც ბევრი მდიდარი ბუფეტი იწარმოება.

ცომები

პირველი სტანდარტი ევროპის ყველა ქვეყანაში არის საუზმეზე pastries ყოფნა. ისინი შეიძლება იყოს ტკბილი ან ქონდარი, თუმცა ტკბილი pastries უფრო ხშირია. თითოეული ეროვნული სამზარეულო ხაზს უსვამს კონკრეტულ საკონდიტრო ნაწარმს.

ბევრ ადგილას კრუასანები მსახურობენ. თქვენ ასევე შეგიძლიათ მიიღოთ შესაძლებლობა, რომ დაასაქმოთ კორნეტო, კრუასანების იტალიური ვერსია. ეს ხშირად ივსება ფითხებით, დაამატეთ გემო და ტექსტურა.

ვაფლი ასევე მრავალი საუზმის ძირითადი ნაწილია. ბელგიური ვაფლი ადვილად იღებს დამატებებს, რომ ჩაიცვას ისინი მართლაც ბელგიური კულინარიული გამოცდილებისთვის.

ფაფა ან მარცვლეული

მარცვლეული და ფაფა ევროპაში გავრცელებულია, თუმცა ისინი, როგორც წესი, საკმაოდ განსხვავდებიან მარცვლეულისგან სხვაგან. ევროპული მარცვლეული, როგორც წესი, უბრალო კავებია, ვიდრე ტკბილი. გრანოლა, სიმინდის ფანტელები, მიუსლი და შვრია ფაფისთვის სასურველი მარცვლეული და მარცვლეულია.

ყველაზე დიდი განსხვავება ევროპაში ჭამის პროცესს შორის არის ის, რაც მათში ჩადეთ. ბევრჯერ, რძე არ გამოიყენება მარცვლეულისთვის. ამის ნაცვლად, ბევრი ჭამს მათ უბრალო ან ავრცელებს იოგურტს მათზე. ეს ქმნის სქელი, უფრო კვების მდიდარი კვება.

მარცვლეული სულაც არ არის ევროპული საუზმის ფოკუსური წერტილი, მაგრამ განსაკუთრებით პოპულარულია სამუშაო დღის საუზმეზე. ეს იმიტომ ხდება, რომ ადვილია და მარტივია როგორც მომზადება, ასევე ჭამა.

პური

პური არის უნივერსალური მუდმივი მთელს ევროპაში. თუმცა, ეროვნული უპირატესობა შეიძლება განსხვავდებოდეს ტერიტორიის მიხედვით. პურის არჩევანი ხშირად უბრალო და მარტივია, პურის ტიპი ადვილად მიიღება საცხობში.

ეს შეიძლება ნიშნავდეს თეთრ პურს ან ჭვავის, უბრალო პურს ან პურს ხილით და სხვა დეტალებით. ჭვავის პური განსაკუთრებით პოპულარულია სკანდინავიურ და ბალტიის ქვეყნებში. საუზმეზე დამოკიდებულია, შეიძლება ასევე ხელმისაწვდომი იყოს ბრტყელტერფიანი, ტოპინგებით, რომლებიც შეესაბამება ადგილობრივ პროდუქტს.

ვარიანტები, რომლებთანაც პური უნდა დააწყვილოთ, ასევე მრავალფეროვანია. ზეითუნის ზეთი, ჯემი, კარაქი და ყველი ყველა გავრცელებული ვარიანტია თქვენი პურის გავრცელების ან ჩაძირვისთვის.

ხორცი და ყველი

ხორცის ტიპი, რომელსაც შეხვდებით, განსხვავდება ტერიტორიის მიხედვით. ბევრ ქვეყანაში, ცივი ნაჭრები და ყველი ხშირად ავსებენ საკონდიტრო ნაწარმს და სხვა ნივთებს კერძში. ზოგიერთი ერი პაშტეტსაც კი ემსახურება, როგორც რეგულარულ თანხლებით და ის თქვენს ფირფიტაზე გავრცელებულ დამატებას ქმნის.

საუზმის სხვა სახის ხორცი მოიცავს სისხლის პუდინგს და ძეხვს. პოლონეთში, kielbasa არის განსაკუთრებით პოპულარული არჩევანი, როგორც საუზმე თანხლებით. შებოლილი არომატი და სიმკვრივე ქმნის გულწრფელ ვარიანტს თქვენი დღის დასაწყებად.

საუზმეზე, ბევრ სახის ყველს აქვს რბილი არომატი, რომ არ გადალახოს დანარჩენი კვება. ჯარლსბერგი, ნორვეგიელი ვიზიტორებისთვის, ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული საუზმის ყველია. მას აქვს მკაფიო, მაგრამ რბილი შეშლილი არომატი. კრემისებრი ტექსტურა ასევე ადვილად ვრცელდება პურსა და საკონდიტრო ნაწარმზე.

ლობიო

ბევრ ქვეყანაში, ლობიო არ არის აუცილებელი ეროვნული staple საუზმე დიეტა. თუმცა, კულტურული დიფუზია ნიშნავს, რომ ბევრი ლობიოსთან დაკავშირებული საუზმე ხელმისაწვდომია, განსაკუთრებით მეტროპოლიურ ადგილებში. მაგალითად, შაკშუკა, ჩრდილოეთ აფრიკის კერძი, რომელშიც ლობიო ზოგჯერ ემატება.

ლობიო შეიძლება ჰქონდეს საკუთარი ან მოხარშული წვნიანი ან Stew. ციფრებით, იტალია და ესპანეთი მოიხმარენ ნებისმიერი ევროპული ერის ყველაზე მეტ პარკოსნებს . დარწმუნდით, რომ სცადეთ ადგილობრივი ჯიშები, თუ შანსი გაქვთ.

კრეპები და ბლინები

კრეპები, ბლინები და ასორტი შემოქმედება ევროპაში მთავარი ნაწილია. კონკრეტული ტიპი, რომელსაც ხშირად შეხვდებით, დამოკიდებულია თქვენს მხარეზე.

საფრანგეთში, თქვენ ყოველთვის შეგიძლიათ დაიწყოთ თქვენი დღე არომატული კრეპით. ეს ხშირად სუსტი და შევსებული ან სავსეა სხვადასხვა ტკბილი, ხილის ან ქონდარი ფითხებით. ბელგიის ვაფლის სათნოებებმა ის მარადმწვანე საუზმის ვარიანტად აქცია, როგორც ზემოთ აღინიშნა.

Sveler, რომელიც შეიძლება ნაპოვნი ნორვეგიაში ჩრდილოეთით, არის დიდი crepe ალტერნატივა. Sveler იყენებს buttermilk მისი მომზადება და არის fluffier და სქელი, ვიდრე ტრადიციული ბლინი. მათი ზომის გამო, Svelers ხშირად დაფარულია buttercream, ახალი ხილი და სხვა delectable კომპონენტები.

კარტოფილი

კარტოფილი არის ძირითადი საკვები ყოველდღიური სამზარეულოს ბევრ ევროპულ ქვეყანაში. კომპლექსური კარტოფილის დაფუძნებული კერძები ხშირად სადილისთვის ან ვახშმისთვის. თუმცა, ჯერ კიდევ არსებობს სხვადასხვა ვარიანტი, რომ კარტოფილი შეიტანოთ თქვენს საუზმეზე.

კარტოფილის ბლინები, ბევრ ადგილას, არის საერთო გვერდითი კერძი საუზმეზე. დასავლეთ და სამხრეთ ევროპაში მოძებნეთ ომლეტი, რომელიც მათ აერთიანებს.

ცენტრალურ ევროპაში მოგზაურობისას, კარტოფილის დაფუძნებული გოლაში ასევე შეიძლება იყოს პოპულარული კვება, რომელიც დღის სხვადასხვა დროს ემსახურება.

ყავა ან ჩაი

ევროპული სასადილოს განხილვისას ერთ-ერთი ყველაზე რთული თემაა ყავა. ჯანმრთელობის სარგებელი და სასიამოვნო გემო მას ყველა ჭამის მნიშვნელოვან ნაწილად აქცენდა.

კაფე au lait არის ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული გზა საუზმეზე ყავის მოსამზადებლად. ყავა ყველა საათში სვამს, თუმცა ყავა რძით ან ნაღებით ტრადიციულად საუზმეზეა გავრცელებული. ყავა შეიძლება უფრო "ჩაცმული" იყოს დილით, ტკბილი და ნაღების დანამატებით.

გაითვალისწინეთ ადგილობრივი ტრადიციები და ჩვევებიც. თუ საფრანგეთში "un კაფეს" შეუკვეთავთ, მაგალითად, ესპრესოს დარტყმას მიიღებთ. ჩაი ასევე პოპულარული, პოტენციურად კოფეინირებული საუზმის ვარიანტია.

რა არის ევროპული საუზმის ეტიკეტი?

საუზმის ჭამის დროს, ისე, როგორც ჭამთ, ისეთივე მნიშვნელოვანია, თუ არა მეტი, ვიდრე ის, რასაც ჭამთ.  მრავალი თვალსაზრისით, ევროპული საუზმის ეტიკეტი მსგავსია ჩრდილოეთ ამერიკის სასადილო ეტიკეტის მსგავსი.

სასადილო ეტიკეტის მსგავსების მიუხედავად, ზოგიერთი კონკრეტული დეტალი გამორჩეულად ევროპულია. ჩვენ შეისწავლით მათ ქვემოთ, რათა დაგეხმაროთ საუკეთესო შთაბეჭდილების მოხდენაში.

იდაყვები მაგიდასთან შეინახეთ

პირველი არსებითი დეტალი არის ის, თუ როგორ ანუგეშებთ საკუთარ თავს მაგიდასთან. თქვენი პოზა უნდა დარჩეს სწორი, და თქვენი იდაყვები მაგიდასთან.

ევროპის დიდი ნაწილი იყენებს კონტინენტურ ევროპულ სასადილო ეტიკეტს. თავაზიანია საჭმლის დროს მაგიდაზე ხელების დასვენება.

მშვიდად ისაუბრეთ

სიჩუმე ოქროსფერია, განსაკუთრებით ევროპაში სასადილოში. მოგერიდებათ თავაზიანად საუბარი, მაგრამ ხმაური მინიმუმამდე დაიწიეთ. საუზმეზე, ყველა ნელ-ნელა იღვიძებს დღის განმავლობაში, იწვევს მშვიდობიან გარემოს.

დაელოდეთ სანამ ყველას მიირთმევენ

ეს თავაზიანია საუზმეზე და ყველა სხვა კვება, რომ დაელოდოთ, სანამ სხვები მიირთმევენ. გარდა ამისა, თქვენ უნდა ემსახუროთ სხვებს საკუთარ თავზე, თუ ეს აქტუალური გახდება.

ამ წესის ერთი გამონაკლისი არსებობს, რომელიც მოდის იქ, სადაც ტემპერატურა მოქმედებს. ზოგიერთ სიტუაციაში შეიძლება თავაზიანად სთხოვოს ჭამა, თუ ყველა საკვები ერთდროულად არ ჩამოდის. ეს არის მხოლოდ იქ, სადაც ცხელი საკვები შეშფოთებულია, რადგან ტემპერატურამ შეიძლება გავლენა მოახდინოს კვების ხარისხზე.

არ დარეკოთ მიმტანზე

ევროპაში ითვლება ცუდი ფორმა მიმტანის მოწოდებისთვის. ეს ასეა იმისდა მიუხედავად, მჯდომარე ხართ თუ ცდილობთ გადაიხადოთ თქვენი კვება. ეს ასევე ვრცელდება ხმაურის დამზადებაზე, არავერბალურ ჟესტებზე, როგორიცაა დაჭერა.

გააკეთეთ თვალის კონტაქტი, თუ თქვენ ცდილობთ ვინმეს ყურადღების მიქცევას. თუ თქვენ არ მოგესალმებით, ან ისინი ძალიან შორს არიან სასაუბროდ, თითები დაიჭირეთ წვეულების ზომის სიგნალისთვის. ანალოგიურად, ჩეკის გადახდისას, თქვენ გსურთ ყურადღება მიაქციოთ და მიმი ხელი მოაწეროთ მას. ეს არის საკმაოდ უნივერსალური სიმბოლო, რომელიც აღიარებულია მთელ ევროპაში.

თქვენ უნდა იცოდეთ სერვერის ეტიკეტის შესახებაც. ბევრ ქვეყანაში, ესპანეთის მსგავსად, ბევრი სერვერი იშვიათად მიუახლოვდება საკვებისა და სასმელის მოტანის გარდა. ეს არის სტუმრების კონფიდენციალურობის პატივისცემა და არა მათზე შეჭრა. ასეთ შემთხვევებში, ონუსი თქვენზეა, რომ დაუკავშირდეთ თქვენს მიმტანს.

გამოიყენეთ სათანადო ჭურჭელი

მნიშვნელოვანია გამოიყენოთ მაგიდის სათანადო პარამეტრი, განსაკუთრებით მრავალკურსიან სასადილო სიტუაციებში. ეს ისეთივე მნიშვნელოვანია ეტიკეტის წესი, როგორც ნებისმიერი და მოითხოვს, რომ შეძლოთ ევროპული ჭურჭლის პარამეტრების წაკითხვა.

დანა და ჩანგალი თქვენი ფირფიტის ზემოთ არის დესერტებისთვის, თუ მათ შეუკვეთავთ. თქვენი ფირფიტის ორივე მხარეს ნახავთ რამდენიმე ჩანგალებს, კოვზს და დანებს. გამოიყენეთ თქვენი საუკეთესო განსჯა, რომელზეც გამოიყენოთ მოცემული კერძი, გარედან დაწყებული და შემოსვლით.

როდესაც ჭამთ, არ გამოიყენოთ ხელები. ევროპელები ხელებს უფრო იშვიათად ჭამენ, ვიდრე ბევრ საერთაშორისო კოლეგას. ოფიციალურ და ნახევრად ფორმალურ პირობებში, ტრადიციული თითის საკვებიც კი, როგორიცაა ბურგერები, შეჭამეს დანით და ჩანგალით.

როდესაც იყენებთ დანას და ჩანგლს, გაითვალისწინეთ ხელები: ჩანგალი მარცხენა ხელში, tines ქვემოთ, და დანა მარჯვენა. მხოლოდ ორივე ჭურჭელი ჩაყარეთ თქვენი ფირფიტის ერთსა და იმავე მხარეს, როდესაც ჭამას დაასრულებთ. თქვენი ფირფიტის იმავე მხარეს პარალელურად ჭურჭლის დაყენება არის სიგნალი, რომელიც უნდა გაკეთდეს თქვენი ახლანდელი კვებათ.

მოიტანეთ საჩუქარი

ჩვეულებრივ, საუზმეზე საჩუქრის შემოტანა მოსალოდნელი არ არის. ამასთან, გამონაკლისი არის სადილისთვის, როდესაც თქვენ უნდა მიზნად ისახოთ საჩუქრის მოტანა, როდესაც ვინმეს სახლში მიწვეულნი ხართ (ტკბილეული ან ღვინო მასპინძელი საჩუქრების ორი უფრო პოპულარული არჩევანია).

თქვენი საჩუქარი უნდა ასახავდეს როგორც თქვენს სტატუსს, ასევე თქვენს მასპინძლებს. 20-რაღაცის მოლოდინი, რომელიც მოგზაურობს და ახლო უცნობ ადამიანთან ხვდება, განსხვავდება ძველი მეგობრებისგან.

საჩუქრის არჩევისას ასევე უნდა გაითვალისწინოთ ინტერესები და პირადი ისტორია. ეს იდეალურად უნდა ასახავდეს თქვენი მასპინძლის ინტერესების გაგებას ან თქვენი პირადი იდენტობის ასახვას.

რაღაც კულტურულად მნიშვნელოვანი მიცემა შეიძლება იყოს თქვენი კულტურის ნაწილის გაზიარების შესანიშნავი გზა. გარდა ამისა, ინტერესზე დაფუძნებული საჩუქარი აჩვენებს თქვენი მასპინძლის ფუნდამენტურ გაგებას.

გაასუფთავეთ თქვენი ფირფიტა ETIAS– ით

ევროპაში სასადილო, განსაკუთრებით საუზმე, მშვენიერი გამოცდილებაა. ეს აჩვენებს ცხოვრების სხვა მხარეს, რადგან საზოგადოება უმოქმედობიდან დღის დაწყებამდე გადადის. თუმცა, საუზმე დღის მხოლოდ მცირე ნაწილია და მცირე ნაწილი, თუ რა უნდა გაითვალისწინოთ მოგზაურობის დროს.

Etias.com პოზიციონირებულია, როგორც ევროპის მასშტაბით მოგზაურობის უფლებამოსილება. დაწყებული 2025, განაცხადი საჭიროა გარკვეული ქვეყნების მაცხოვრებლებისგან, რათა უზრუნველყონ უსაფრთხო და ავტორიზებული მოგზაურობა მთელ მასში.

პროცესი მარტივია და რაც შეიძლება დაჩქარებული უნდა იყოს. ეწვიეთ ETIAS მოთხოვნების გვერდს მეტი მოგზაურობის რჩევისთვის და თქვენი ევროპული მოგზაურობის გეგმების დასაწყებად.